Doprava v NYC

Jediný smysluplný způsob dopravy je zde asi metro. Rychlé, levné, dostupné. Je největší na světě, tak je zábavné se v něm vyznat. Jedna čára v mapě může znamenat mnoho linek a ne všechny staví všude. Je běžné, že jedete metrem a ve stejném tubusu předjedete jiné metro. Zdá se, že zde zvolili zajímavý koncept – je to hrozně mělko. Skoro je podezřívám, že vykopou díru, nasází koleje, pár sloupů, navrch nějaký strop a na to nalejou asfalt a mají ulici. Je i vidět, že je to metro letité. takové ne moc čisté. otlučené a plné těch chudších.

Neuplný plánek metra
Neuplný plánek metra

Když už jsme u superlativů i nádraží zde je asi největší. Jen je vše potřebné pod zemí.

Grand Central Terminal: 67 kolejí + mnoho linek metra
Grand Central Terminal: 67 kolejí + mnoho linek metra

Bohatší jezdí asi taxíky. Je jich plné město a jedou pomalu, stejně jako vše na povrchu. Ve srovnání s metrem jsou také drahé. Ale jezdí. No představa, že jedu do centra na 50. ulici, když dalších asi 49 ulic se jmenuje jménem a každá z nich má semafor… 🙂

Místní zcela ignorují semafory a když chce někdo jet, jede a přitom troubí. Tedy alespoň při rozjezdech na křižovatkách. Ale i toto je třeba vyzkoušet. Rezervace auta do Washingtonu je tedy prodloužena o den, auto změněno na něco, čemu říkají full size a vzhůru do poznávání NYC autem. Vlastnictví auta je zde asi jinak očistec. Parkování, mýto, pomalá jízda… Ale V8 v Chevy Tahoe čeká!

V NYC se parkuje na patra i venku
V NYC se parkuje na patra i venku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *